sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Vuonna 1984

George Orwell on kirjoittanut kirjan nimeltä Vuonna 1984. Se ilmestyi vuonna 1949 englanniksi. Suommennetuja versioita on kaksi, ensimmäinen vuodelta 1950 ja jälkimmäinen vuodelta 1999. Uusimman suomennoksen on tehnyt Raija Mattila. Teos on yksi 1900-luvun merkittävimmistä tulevaisuusfiktioista.

Kirja kertoo dystopisesta tulevaisuudennäkymästä maapallolla ja etenkin Lontoossa. Maailmassa on kolme merkittävää valtiota, Oseania, Euraasia ja Itäaasia. Ne ovat suurvaltoja, jotka sotivat jatkuvasti toisiaan vastaan. Näitä valtioita voisi verrata Orwellin ajan suurvaltoihin Yhdysvaltoihin, Neuvostoliittoon ja Natsi-Saksaan.

Varsinkin Oseaniassa, jota kirjassa enimmäkseen esitellään, on piirteitä, joita näkee myös tämänkin päivän diktatuureissa, mutta myös länsimaisissa demokratioissa. Kaikki toimii varsin järjestelmällisesti, mistä Neuvostoliitto tulee mieleen. Oseaniaa johdetaan yksipuoluejärjestelmällä, jossa suurinta valtaa käyttää henkilö nimeltä Isoveli. Isoveli on kaikille puolueen ulkopuolisille varsinainen mysteeri, eikä ole edes varmaa onko tälläinen henkilö oikeasti olemassa. Puolueen iskulauseet ovat: sota on rauhaa, vapaus on orjuutta ja tietämättömyys on voimaa. Lauseet kuvastavat hyvin heidän sisä- ja ulkopolitiikkaansa. Tavoitteena on luoda historia ja nykyhetki sellaiseksi, että puolue saa oman tahtonsa ja mielipiteensä ainoana näkyviin, jotta se ei menettäisi valtaansa. Puolue on jaettu kahteen osaan, sisä- ja ulkopuolueeksi. Kaikkia ulkopuolueen jäseniä tarkkaillaan jatkuvasti teleruutulaitteen kautta. Teleruutuja on julkisilla paikoilla ja jokaisen omassa asunnossa. Se on samalla televisio, nauhoitin ja valvontakamera. Ruudun välityksellä syötetään jatkuvasti puolueen propagandaa tai tiedotteita sotarintamalta. Pienikin toimi puoluetta vastaan on ns. ajatusrikos. Ajatusrikoksesta joutuu vankilaan ja sieltä kuolemaan.

Päähenkilönä toimii Winston Smith, lontoolainen ja ulkopuolueen jäsen. Lontoo on siis osa Oseaniaa ja sen järjestelmän selkein ilmentymä. Winston toimii puolueessa lehtien, ilmoitusten ja kirjojen tietojen muokkaajana. Kaikki tekstit käydään läpi ja niistä tarkistetaan, että siellä ei ole mitään vanhentunutta tietoa tai poliittisesti arkaa materiaalia. Päiväkirjan pitäminen on kiellettyä. Siihen rikkeeseen Winston kuitenkin sortuu tajuttuaan että kirjoittamatta jotakin merkittävää ylös ei sitä enää välttämättä muista parin kuukauden päästä, kun tietoa muutetaan jatkuvasti. Winstonilla on kova halu tietää millaista elämä oli ennen Oseanian vallankumousta. Sitä tutkiessaan hän törmää samalla osastolla toimivaan naispuoleiseen kollegaansa. Naisen nimi on Julia ja hän on Winstonin kanssa samaa mieltä puolueesta. Ajan oloon he rakastuvat ja alkavat elää yhdessä. Winston on jo vastenmielisessä avioliitossa, minkä takia rakasteleminen Julian kanssa on aviorikos ja sen lisäksi he asuvat salaa työväen alueella. Lopulta he jäävät rikkeistään kiinni ja heidät vangitaan. Vankilassa heitä kidutetaan, jotta he saadaan tunnustamaan tekonsa vääriksi. Tunnustushetkestä tehdään julkinen ja sen jälkeen heidät teloitetaan. Tämä on yleinen käytäntö ajatusrikollisten suhteen.

Vuonna 1984 on ollut kielletty kirja Neuvostoliitossa ja Floridan osavaltiossa Yhdysvalloissa. Floridassa sensuurin syynä pidettiin kommunismimielisyyttä ja liiallista seksuaalista kuvailua. Neuvostoliitossa taas puolestaan kommunisminvastaisuus. Teoksessa on näet varsin hyvin kuvailtu monelta kantilta.