torstai 26. joulukuuta 2013



Kaik-ki sää-tä-vät.

Tyl-sät lau-lut kai-ku-vat.

Vih-doin on jou-lu.

sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Kuuden sanan novelleja


Kirjoitan lyhyitä novelleja, hyvin tiivivistettyjä tarinoita.

Heräsin, en kestänyt enempää, nukahdin lopullisesti.

Puunuija, miekka, musketti, panssarivaunu ja tietokone.

Tuulettaa, laskee, tietää ja on ystävä?

Kaikesta huolimatta sinä taisit voittaa lopulta.

Takahuoneeni, paikka, jonne minäkään en halua.

Takamus erittää liimaa penkiin, ilta ohi.


torstai 14. marraskuuta 2013


Dilbert

Luin Scott Adamsin sarjakuvalbumin Tuokaa Minulle Lähettipojan Pää. Ensimmäisen kerran teos ilmestyi englannin kielellä vuonna 1995. Otavan kustantamana Soile Kaukoranta käänsi tämän suomen kielelle vuonna 1997. Scott Adams on yhdysvaltalainen sarjakuvanpiirtäjä ja kirjailija. Tunnetuksi hänet on tehnyt Dilbert-sarja. Lukemani teos kuuluu tähän sarjaan. Dilbert löytyy myös televisiosarjan ja tietokonepelin muodossa.

Dilbert on tietotekniikkayrityksessä idiootin esimiehen alaisena työskentelevä insinööri. Hänellä on koira nimeltä Dogbert. Koira on älykkäämpi kuin moni luuleekaan. Muita henkilöitä, joita nostaisin esiin on Dilbertin töyhtöpäinen pomo (Pointy-Haired Boss) ja maailman älykkäin roskakuski, joka tietää kaikesta kaiken, mutta päätyi roskakuskiksi, koska vain pitää siitä työstä. Muitakin merkityksettömämpiä henkilöitä löytyy, kuten Dilbertin talon kellarissa asustelevat kaksi dinosaurusta Bob ja Dawn. Lähettipoika Willy mainitaan vasta lopussa, kun häneltä yllättäen halutaan pää pois.


Juoni ei alussa kerro ollenkaan lähettipojasta vaan Dilbertin työstä ja työkavereista.Vasta lopussa Dilbertille annetaan tehtäväksi tappaa lähettipoika Willy ja tuoda tämän pää pomon sihteerille. Kaikki loppuu siihen, kun Dilbert menee keilaamaan sen sijaan, että tappaisi Willyn.


Miljöö sijoittuu 1990-luvulle. Tapahtumapaikoista tärkeimmät ovat Dilbertin työpaikka ja koti.


Adamsin piirtojälki on suoraviivaista ja tummaa. Väritys on hyvin yksinkertaista ja jotkut sarjakuvat eivät ole ollenkaan värillisiä. Väritys kertoo näin hyvin kuvien tunnelmasta.


Lähteet: